Arbetsgruppen: Föreläsare/Program

En av arbetsgrupperna som arbetar med planeringen inför Släktforskardagarna 2014 är gruppen ”Föreläsare/Program”.

Det är inte helt enkelt att leta fram bra föreläsare inom olika ämnen och att försöka tillgodose alla möjliga smakriktningar! Vi har ett tema för släktforskardagarna ”Migration – dåtid, nutid, framtid”, vilket givetvis kommer att finnas med bland en del av föreläsningarna.

I gruppen är vi åtta personer med olika bakgrund och intresseområden, vilket förhoppningsvis kan medverka till ett varierat urval. Vi har gått ut och bett våra medlemmar i Värmlands Släktforskar-förening om förslag på vilka föreläsare man skulle vilja höra och vi har fått massor av svar. En hel rad föreläsare har vi haft kontakt med för att höra om deras intresse att medverka. En del nej har vi förstås fått. Man kan ju redan vara uppbokade med annat. En del är också alldeles för dyra. Vi har ju ingen stor budget att ta utav. Vi har haft ett antal möten där vi spånat och spånat.

En del av våra föreläsare har vi redan offentliggjort. Kolla på denna sida. Flera kommer efter hand att publiceras.

Vi kommer inte att ha lika många föreläsare, som det vanligtvis brukar vara. Däremot hoppas vi att alla som vill komma in på en föreläsning ska få plats – det brukar vara ett stort problem. Någon form av förbokningssystem har vi också diskuterat, men det är inte heller helt lätt att få ett bra system.

Vi försöker också att komma med en del nya idéer. Kanske någon föreläsning, som inte direkt vänder sig till redan ”frälsta” släktforskare med syftet att locka andra besökare till mässan. Något extra ska vi också försöka få med för yngre släktforskare. Klart är att ”Unga släktforskare” dvs Patric Sundell och Fredrik Mejster kommer och tillsammans med dem ska vi försöka hitta på något.. .vad det nu kan bli. 

En paneldiskussion ska vi också ha. Den kommer att handla om DNA – ett hett ämne inom släktforskningen. Det kommer att bli spännande! Vi kommer också att ha någon ”intensivkurs” t ex i att skriva en släktbok.

Vi som är med i gruppen är:
Mathias Nilsson, Margareta Eder, Kjerstin Tungström, Sonja Skagerud Östlund, Stefan Svensson, Sune Elestrand och Eva Lejrin.

Eva Lejrin